+46 (0)708-281503 info@lisswallin.com

Tatueringsborttagning

Vi använder oss utav en Q-switchad Nd:YAG laser. Den har två olika våglängder, 1064nm (osynligt/infrarött ljus) och 532nm (grönt ljus), som används för att bleka de olika färgerna i tatueringen

Vi erbjuder tatueringsborttagning i Nacka Stockholm. Behandlingstid varierar beroende på vilken typ av tatuering du vill ta bort. Boka tid för konsultation!

Allmänt om problematiken av tatueringsborttagning med laser

Metoden att ta bort tatueringar med laser är väl beprövad och dokumenterad men det ska sägas på en gång, det är betydligt lättare att skaffa en tatuering än att ta bort den.Det är i princip omöjligt att ge en förutsägelse hur behandlingen kommer att gå per telefon. Vi rekommenderar därför alltid en konsultation med testbehandling på ett litet område.

Faktorer som spelar in vid tatueringsborttagning

Färgerna på tatueringen

Idag kan en tatuering finnas i nästan alla tänkbara färger. Vad man inte alltid tänker på är det finns många olika färgfabrikat. En röd hos den ena tatueraren behöver inte ha samma egenskaper som hos nästa osv. Tilläggas kan att de mörka färgerna är aningen lättare att ta bort än ljusa. Lager på lager tatueringar gör att processen tar längre tid.

Var på kroppen den sitter

Vart tatueringen sitter spelar inte så mycket för själva tatueringsborttagningen, utan för den eventuella risken för ärrbildning. Förutom att varje individ är unik och läker olika så finns det vissa allmänna grundegenskaper hos oss. Generellt har ansiktet mycket bra läkeegenskaper, dvs. det blir nästan aldrig ärrbildning i ansiktet. Händer och underarmar är också ganska bra. När man kommer till hals, nacke, överarmar och skuldror så ökar risken för ärrbildning. Torso, mage och rygg är sämst vad gäller ärrbildning.

Vilken teknik som använts när man gjorde tatueringen

Du får självklart snabbare och bättre resultat om tatueringen inte sitter så djupt. En del har hemgjorda tatueringar med olika djup i samma tatuering. Det kan vara lätt att ta bort men också svårt. Man bedömer från fall till fall.

Olika reaktioner för olika individer

Det går inte att förutse hur en patient reagerar och vilket resultat man får. I sällsynta fall kan det bli allergiska reaktioner. En del patienter tycker kanske att det gör väldigt ont, medan andra inte tycker att det är något att prata om.

Hur länge man har haft tatueringen

En 20 år gammal tatuering har blekts en del. Färgpigmenten kanske har rört sig lite uppåt, etc.

Behandlingssätt

Man håller proben/lasern som en penna mot huden. Ljuset kommer i kraftiga pulser och man flyttar laserhandstycket längs din tatuering. Beroende på vilken lasertyp som används är ljuspulserna olika färg. Självklart använder både terapeut och patient skyddsglasögon vid behandlingen.

Behandlingsreaktioner

Under behandlingen upplever de flesta att det smärtar men det varierar väldigt från person till person. En del tycker att gör ont, andra känner av det men tycker att det är acceptabelt. En del beskriver känslan ”som om någon spänner en gummisnodd mot huden”. I vanliga fall behövs ingen bedövning. Men de flesta tycker att det gjorde mindre ont att göra tatueringen än att ta bort den. Nästan direkt under behandlingen blir det hudrodnad. En del får sårläkning under första veckan med en liten skorpbildning över tatueringen. Det är absolut förbjudet att pilla på den. Dels för infektionsrisken, dels på grund av ökad risk för ärrbildning. I en del fall blir det inte sårbildning men det behöver inte betyda att behandlingen är sämre för den skull.

Antal behandlingar och total behandlingstid

Totalt antal nödvändiga behandlingar beror på flertalet faktorer – Antal färger i tatueringen – När den gjordes – Hur djupt den sitter – Om man behandlar intensivt eller försiktigt – Individuella reaktioner på behandling En uppskattning på antalet behandlingar kan ges efter provbehandling. Behandlingarna sker vanligen varannan månad med två månaders (8 veckors) mellanrum. Detta på grund av att kroppen behöver läka den tillfogade brännskadan och även för att kroppen behöver tid att transportera bort det pigment som ödelagts vid behandling. Detta tidsintervall kan inte påskyndas. Det kan behövas mellan fyra till åtta behandlingar för att se slutresultatet. Det är alltså en ganska lång process, med ca 2 månader mellan varje behandling.

Slutresultat

I lyckade fall försvinner tatueringen helt. Hos en del finns svaga skuggor/rester av pigment kvar efter behandlingen. Resultatet av en behandling varierar dock från person till person och på olika ställen på kroppen. Någon garanti för helt försvunnen tatuering kan och ska aldrig ges. Många tatueringar försvinner helt, andra tatueringar kan däremot efterlämna antingen ev. svag skugga eller rester efter pigmentet (gäller vissa färgpigment). Allmänt så blir det bäst resultat där tatueringen har endast svarta och mörka pigment. Oavsett om man har tillgång till alla olika laserar för att kunna nå alla olika färger i tatueringen är det svårt att garantera att hela tatueringen totalt försvinner. I allmänhet får man dock en mycket god blekning

Risker med behandlingen

Ärrbildning kan uppkomma, framförallt om man pillar på sårskorpan eller om en eventuell infektion skulle uppstå. Allmänt sätt är risken för ärr större över bröst/dekolletage jämfört med andra delar på kroppen. Ett fåtal kan få allergiska reaktioner. Detta uppkommer genom att färgpigment frigörs i kroppen och en del reagerar negativt på detta. Man ska vara försiktig med att laserbehandla för stora områden, läkningen kan då ta för mycket av kroppens resurser.

 

För konsultation, mejla info@lisswallin.com eller ring: +46 (0)708-281503.